Як вибрати шкільний рюкзак першокласнику 2023/2024? Рейтинг найпопулярніших ранців для школи (Відео)

Як вибрати шкільний рюкзак першокласнику 2023/2024? Рейтинг найпопулярніших ранців для школи (Відео)



 

Ваша дитина йде до першого класу 2023/2024? Ваше маля стає школярем! Це велика подія! До нього потрібно готуватися довго та ретельно! Вибрати школу, викладачку, підготовчу групу, вирішити безліч питань, одне з яких: як же вибрати шкільний рюкзак для першокласника?

Це питання одне з найважливіших при збиранні першокласника. Давайте розберемося з ним докладно.

Рюкзаки шкільні для першокласників модель Kite 501

7 порад як правильно вибрати рюкзак для першокласника 2023/2024? На що звернути увагу?

1. Ортопедична спинка рюкзака

Рюкзак для першокласника повинен мати ОРТОПЕДИЧНУ спинку, це перше правило як вибрати рюкзак для першокласника. Але будьте уважні! Багато ранців мають псевдо ортопедичні спинки! Уважно вивчіть її. Придивіться до тканини на звороті ранця, чи поролон не стирчить? Це перша ознака дешевизни та фальшивості такої спинки рюкзака. Обов'язково вимагайте у продавців шкільних товарів сертифікати. Відомі компанії, виробники рюкзаків, як правило, постачають компаніям, які продають продукцію їх торгових марок, сертифікатами, що підтверджують оригінальність рюкзаків та інших товарів. Перевіряйте все, щоб спина Вашої дитини була у безпеці!

Ортопедична спинка в рюкзаку – істотний внесок у здоров'я дитини. Правильно вибраний рюкзак закладає основи здорової постави, а вона своєю чергою впливає на правильний і здоровий розвиток внутрішніх органів маленького школяра. Адже діти у цьому віці мають ще несформовану поставу! До того ж організм ще не готовий відразу стати школярем. Адже коли дитина йде в перший клас і стає школярем, навантаження значно зростає, так як дітям доводиться носити не тільки повний ранець, а часто й сумку для взуття для фізкультури, тощо. Тому ранець має бути надійною опорою, її основа – ортопедична спинка!

Дивитись рюкзаки з ортопедичною спинкою

2. Вага рюкзака

Вага рюкзака для першокласника не повинна перевищувати 1 кг згідно з ГОСТом. Ми можемо сміливо рекомендувати для маленьких школярів моделі ранців та рюкзаків ТМ Kite, Yes та 1 Вересня. Це одні з найвідоміших торгових марок на ринку України. Крім цього, їхні шкільні рюкзаки переважно мають ортопедичні спинки виготовлені за всіма вимогами.

Вага наповненого рюкзака не повинна перевищувати 10% ваги дитини! Перевищення норми може завдати не тільки шкоди спині школяра, а й здоров'ю в цілому, починаючи з легкого запаморочення, і закінчуючи серйознішими проблемами.

3. Розміри та обсяги шкільного рюкзака

Яким має бути шкільний ранець? Зручним. І це не мало залежить не тільки від наявності ортопедичної спинки, але і від його розмірів. Розміри шкільного рюкзака (ранця) – це один із основних факторів вибору рюкзака для школяра! Багато батьків припускаються серйозної помилки, коли вирішуючи питання, який ранець купити першокласнику, купують ранець на виріст. Маленькому школяреві це не на користь! Якщо ранець великий для школяра, то тут ортопедична спинка не врятує! Ранець не того розміру – це не тільки неправильно, а й небезпечно! Якщо рюкзак великий дитині, він може пошкодити спину, так як навантаження буде розподілено нерівномірно. Як зрозуміти розмір ранця для школяра? Для цього багато виробників запровадили розмірну сітку і друкують її на етикетках рюкзаків. Наприклад, рюкзаки німецької ТМ Kite мають таке маркування, яким легко зорієнтуватися, яку модель ранця вибрати дитині:

  • зросту дитини до 100 см відповідає розмір рюкзака XXS;
  • зросту 100-15 см – розмір XS;
  • 115 -130 см – розмір S; 
  • 130 – 145 см M;
  • 145-175 см L;
  • якщо зріст 175 см і вище, то потрібно брати рюкзак розміру XL.

Щодо обсягу шкільного ранця, це менш популярна характеристика, але не менш важлива, так як впливає на місткість. Для першокласника цілком достатньо купити рюкзак літражем 11-16 л. 

Розмір та обсяг ранців для школи    Обсяг та розмір backpack

11-13 л – це стандартний літраж для ранців, так званих коробочок. Такі ранці зазвичай відповідають дитині зростом 115-130 см. Якщо зріст дитини вище, то й обсяг рюкзака тут відповідно також буде збільшений, але зазвичай він не перевищує 16 л, якщо говоримо про рюкзаки для першокласників та учнів молодшої школи.

Обсяг ранців зазначених вище розмірів спеціально передбачений для молодшої школи та її достатньо для розміщення всіх навчальних матеріалів, необхідних школяру у цей період навчання. До того ж, на допомогу школярам ще є сумки для взуття, тому місце в ранцях можна розглядати тільки як для навчальних матеріалів. Змінне взуття та одяг завжди можна скласти окремо від ранця.

Ранці для першокласників

Як обрати рюкзак для школяра, не першокласника, потрібно дивитися по дитині: її зростанню та особливостям школи. Якщо планшет або ноутбук використовується замість книг, то можна розглянути рюкзак невеликого розміру і без ортопедичної спинки. Але якщо дитина займається в гуртках після школи, і для цього їй потрібно мати з собою якісь речі, тоді, зрозуміло, варто вибирати великі розміри рюкзака, і, можливо, з ортопедичною спинкою. Тут і підліткам підійдуть рюкзаки з ортопедичною спинкою.

4. Форма, ширина та матеріал лямок шкільного рюкзака

Форма лямок шкільного рюкзака, така ж важлива, як і ортопедична спинка. Вона повинна бути S-подібною. Це дозволяє рюкзаку щільно прилягати до спини та правильно розподіляти тиск на хребет та спину загалом. S-подібні лямки дозволяють не перетискати кровоносну систему під пахвами в одній точці, як це може бути з лямками рюкзаків застарілих моделей. 

S-подібна форма доля не тільки ранців для першокласників – вона чудово підійде і для учнів молодшої та середньої школи. У рюкзаках для учнів 1-4 класів вона може мати яскраво виражену форму. У рюкзаках для школярів 5-8 класів та у підліткових рюкзаках вона може бути не так очевидна, з менш позначеними вигинами. Але такі лямки легко розпізнати. Для підлітків вони переважно пряміші зверху, але із середини спинки рюкзака йдуть під кутом. Така конструкція дозволяє спині та шиї бути більш захищеною від нерівномірного тиску ранця. 

Яка оптимальна ширина лямок шкільного ранця? Для молодшої школи ідеальним розміром є ширина від 4 до 5,5 см. Чому це важливо? Якщо лямки будуть вузькими, це посилить тиск на спину дитини. Школяреві це може завдати не тільки тимчасових незручностей, але й запаморочення, болю в спині або головного болю.

Для підлітків ширина не така важлива. У рюкзаках та сумках вона може мати менші розміри. Адже учні старших класів уже фізично здатні переносити більший вантаж, ніж молодші діти.

Форма та ширина матеріалу лямок ранця    Ширина і форма матеріалу лямок шкільного ранця

Зверніть увагу, наскільки близько один до одного пришиті лямки на спинці ранця. Відстань між ними має бути не менше 4 см. Вони не повинні натирати шию дитини, або стовбурчитися на шиї. Вони повинні лежати акуратно та щільно прилягати до спини.

Матеріал лямок ранця з одного боку має бути щільним. Часто для зовнішньої частини використовується той самий варіант, як і основний матеріал рюкзака. З внутрішньої сторони, надійні виробники ранців переважно використовують іншу тканину. сітчасту. Це дає відразу кілька переваг лямок та рюкзака загалом:

  • дозволяє шкірі дихати, адже діти в цьому віці дуже рухливі, особливо, якщо вони школярі молодших класів, то навіть важкий ранець на спині не втримає їх від активних ігор дорогою додому. Циркуляція повітря на спинці ранця дозволяє комфортніше почуватися;
  • не ковзає по одягу та спині дитини, краще прилягає, тобто посилює дію ортопедичної спинки, не розгойдується з боку на бік.

Лямки НЕ повинні бути пришиті до поролонової частини спинки ранця. Це ознака неякісного продукту. Адже на лямки припадає основне навантаження ваги рюкзака, і така конструкція, швидше за все, не витримає всіх шкільних випробувань.

Правильно пришиті лямки повинні бути вшиті між передньою та задньою спинкою ранця. Їх просрочка має бути подвійною. При виборі рюкзака злегка посмикуйте лямки, якщо вони закріплені надійно, нічого не повинно статися, і основа рюкзак залишиться без змін. Якщо вони погано зафіксовані, не прошиті, вони почнуть витягуватись з-під тканини рюкзака і навряд чи витримають шкільне навантаження ранця. І Вам доведеться або нескінченно віддавати рюкзак на ремонт, або купувати новий. Тому перевіряйте лямки та їх кріплення до основи рюкзака уважно!

5. Нагрудний ремінь у конструкції шкільного рюкзака

Нагрудний ремінь у конструкції рюкзака – це новинка, яка була взята із туристичного рюкзака. Такі ремені стали дуже корисними і в конструкції шкільного ранця. Нам дорослим, часто складно уявити, що таке гарний шкільний ранець, як він має лежати на спині. Але, якщо Ви ходили в походи, і у Вас був рюкзак з нагрудним ременем, напевно, Ви зрозумієте всю силу такого пристрою рюкзака, навіть якщо S-подібні лямки та ортопедична спинка на ранці в дитинстві Вам не дісталися, оскільки раніше переважно школярі ходили з портфелями. З нагрудними ременями на рюкзаку можна зрозуміти всю красу такої конструкції рюкзака. Такі ремені значно знижують тиск на спину, що дуже важливо для дітей! Фіксують рюкзак, він не перекошується з боку на бік, рівномірно розподіляє навантаження на спину. Такий тандем разом з S-подібними лямками є ідеальним для шкільного рюкзака і для хребта дитини, що ще не сформувався! Звертайте на це увагу при виборі шкільного рюкзака, щоб запобігти спині Вашого першокласника від перевантажень.

Нагрудний ремінь

6. Світловідбивні елементи на рюкзаку

Світловідбивні елементи на рюкзаках школярів, не залежно від того першокласники вони чи учні старших класів, мають бути! Згідно зі статистикою, застосування світловідбивачів, у тому числі і на шкільних ранцях, більш ніж у 6,5 разів знижує ризик наїзду транспортного засобу на пішохода. Тому обов'язково позначте цей пункт у списку при виборі рюкзака до школи.

Рюкзаки 1-4 клас

Для першокласників та учнів 2-4 класів світловідбиваючі елементи повинні бути розміщені на всіх сторонах ранця, в т.ч. і на лямках! Це правильний рюкзак для школяра! У рюкзаках для підлітків таке інтенсивне розміщення не обов'язково, достатньо буде і брелока, які зараз дуже популярні і їх легко можна купити в багатьох магазинах.

Світловідбивні елементи    Елементи світловідбиваючі на ранці

7. Фурнітура рюкзака

Фурнітура рюкзака або ранця не залежить від того, для кого він призначений: для першокласника, школярів молодшої школи або підлітків, і краще якщо вона буде металевою. При активному використанні вона витримує більшу кількість відкриттів та закрить ранця, а також менш схильною до крихкості ніж пластикові елементи. 

Фурнітура ранця першокласника

Найпопулярніші рюкзаки 2023/2024. Рейтинг шкільних ранців

Які рюкзаки для першокласників та молодших школярів найпопулярніші серед покупців 2023/2024. Ми провели дослідження та готові надати рейтинг шкільних ранців, ґрунтуючись на результатах продажу та відгуках батьків першокласників.

  1. Перше почесне місце займає твердий каркасний рюкзак. У двох із найпопулярніших ТМ марок на Україні Kite і YES (1 вересня)  такі рюкзаки означені як модель 501 для Кайт і H-11, PG-11 відповідно. Такі рюкзаки зазвичай мають ортопедичну спинку та багато інших переваг для рюкзаків, описані вище.
  2. Друге місце також за каркасним рюкзаком, але дещо більших розмірів. Це можуть бути так звані рюкзаки-трансформери, вони хороші тим, що їх можна зручно складати. Також це можуть і інші моделі рюкзаків, основна відмінність від першої моделі – це розмір і літражність. Такі ранці актуальні, якщо зростання дитини більше 130 см. Також такі рюкзаки підійдуть не лише першокласнику, а й для школярів 2-4 класів.
  3. Останні роки набирає популярності середньо твердий рюкзак. Це рюкзак з ортопедичною спинкою, який має форму, але каркас якого не всюди жорсткий, а по периметру основних швів. Тобто він чудово тримає форму, і при цьому трохи більш гнучкий ніж традиційний ранець-коробочка. Приклад такого (середньо твердого) портфеля модель Smart від ТМ Kite.

Це основні критерії, за якими можна розпізнати гарний або посередній рюкзак Вам пропонують. Є ще негласне правило якості рюкзака для дітей. Воно не таке поширене, як 7 попередніх, але на нього варто звернути увагу, якщо Ви шукаєте більш ґрунтовну відповідь, як обрати шкільний рюкзак для першокласника. Це правило вибору рюкзака на картинці. Варто насторожитися, якщо на обраному Вами варіанті портфеля розміщені нібито герої улюблених мультфільмів (що дуже важливо для першокласників та учнів молодшої школи), але вони виглядають не зовсім точно. Погано промальовані елементи. Силуети лише нагадують знайомі образи, але не відображають їх точно. Якщо бачите такі ознаки, краще відкладіть такий рюкзак подалі. Велика ймовірність того, що такий ранець зроблений недоброякісно і прослужить недовго. Та й залишається питання до надійності матеріалів та їхньої безпеки для дитини!

Сам принт на ранці важливий також як психологічний елемент підтримки дитини у школі. Особливо це актуально для першокласників, як кажуть, не єдиною ортопедичною спинкою. Адже улюблені знайомі герої можуть бути своєрідним талісманом та підтримкою дитини в новому складному шкільному світі. Зображення можуть бути і на портфелях, і на пеналах, зошитах, сумках для взуття і т.д. Самі товари, зокрема. і рюкзаки, з ліцензійними героями на 5-10% можуть коштувати дорожче за аналогічні моделі, т.к. сюди включено і вартість ліцезії.

Ранець (рюкзак) чи портфель?

Що краще вибрати для школяра (першокласника) ранець (рюкзак) чи портфель. Давайте розберемося, що таке ранець (рюкзак) і що є портфель.

Відмінна риса ранців (рюкзаків) те, що їх можна носити на спині (за допомогою лямок, зрозуміло). Портфель – це сумка, яку носять у руках. Він має прямокутну форму, де ширина перевищує висоту у співвідношенні 3:2. Зрозуміло, це загальне твердження, і портфель також може мати лямки широкі та зручні, але все ж таки сама конструкція портфеля не може так щільно прилягати до спини школяра, як це можливо в ранцях (рюкзаках). Тому тут застосування ортопедичної спинки набагато складніше. І якщо вона зустрічається, то ефективність її сумнівна. Тому виробники переважно для учнів молодшої школи виробляють ранці, а не портфелі. Вони зручніші, та й ортопедична спинка тут працює краще.

У яких випадках можна придбати портфель? Якщо дитина не планує носити рюкзак (ранець) самостійно, і за нього це робитиме хтось інший. В іншому випадку краще вибрати ранець (рюкзак), який школяр зручно буде носити на спині. Такий варіант буде правильніше і краще розподіляти вагу.

Є ще варіант сумки, але його варто розглядати для учнів 8-11 класів замість рюкзака або на зміну. Для маленьких школярів це невідповідний варіант. Єдину сумку, яку варто купити дітям – це сумка для взуття. Вона буде ідеальним доповненням до ранця маленького учня.

Підбиваючи підсумки всього вищесказаного, хочемо сказати: бережіть Вашого школяра! Купуйте надійні речі, зокрема й ранці! Вибирайте перевірених виробників та продавців! Перевіряйте наявність сертифікатів! І будь спокійні, що все, що залежить від Вас, Ви все зробили по максимуму для Вашого улюбленого учня!

Якщо залишилися питання, як обрати ранець для першокласника або просто як вибрати рюкзак для школи, для підлітків звертайтесь до наших консультантів! Ми підкажемо, які моделі ранців (рюкзаків) краще підійдуть Вашій дитині, детально опишемо характеристики тих моделей, які є в нашому асортименті, проконсультуємо по шкільних товарах!

Дзвоніть 0 800 75-60-09

Якщо Вам сподобалася стаття, ділитесь з друзями, посилання на соціальні мережі нижче: