Які види шкільних рюкзаків існують і що таке ортопедичний ранець?

Які види шкільних рюкзаків існують і що таке ортопедичний ранець?



Яку школу вибрати, якого вчителя, чи потрібна шкільна форма, які потрібні канцтовари, чи потрібен сьогодні рюкзак і якщо - так, то, як вибрати відповідний? - Знайомі питання? Батьків першокласників і їхніх дітей цікавить дуже багато питань!

Саме тому багато батьків майбутніх першокласників, як правило, починають дуже заздалегідь готуватися до школи разом зі своїми майбутніми школярами. Нещодавно ми провели опитування і на наше здивування - 15% опитаних батьків в кінці квітня вже купили рюкзак своєму чаду!

 Школьные рюкзаки

Річ у тому, що деякі хочуть розподілити бюджет на більш тривалий термін, а хтось хоче, щоб до літніх відпусток всі питання, пов'язані зі школою були вирішені, по-різному.

Так чи інакше - в цій статті ми постараємося допомогти батькам легше прийняти рішення і не витрачати час на збір інформації по всьому інтернету або магазинах про таку річ як шкільний рюкзак і в одному місці розповісти про те, які сьогодні шкільні рюкзаки та ранці в Україні пропонують магазини і ринки. Якщо раптом, щось упустимо - будемо дуже вдячні за доповнення в ваших коментарях! Як експерти на ринку рюкзаків, ми б хотіли знати про них все, ну або майже все;)

Особливості ринку шкільних рюкзаків

Багато батьків не знають, що нові колекції починають надходити в магазини з квітня. І саме в травні і початку літа на полицях магазинів присутній максимально широкий вибір! У серпні, як правило, можуть довозити новинки дуже маленькими партіями дрібні торговці на ринках і то, як правило, це рюкзаки ноунейм або маловідомих виробників.

                  Рюкзак + подарок                Канцелярские наборы

Системні постачальники відомих брендів і роздрібні мережі, такі як «Віват, канцелярія!», «Librarium», «Топольок», «Сократ», «Магік» і ін. Готуються до шкільного сезону дуже заздалегідь!

Які види шкільних рюкзаків існують?

Не секрет, що рюкзак - це спільна покупка батька з дитиною. Діти, як правило, вибирають за зовнішнім виглядом - малюнку, кольору, дизайну, в той час як батьків цікавить надійність - як довго прослужить річ, як купити якісний ранець за доступною ціною і найголовніше - щоб він був безпечним - не зашкодив спині дитини. Недарма стільки шуму навколо того, які рюкзаки рекомендують лікарі-ортопеди, а які ні.

Отже, постараємося розкласти по поличках, які види рюкзаків і ранців для школи сьогодні існують в Україні і присутні на полицях магазинів і ринків.

Розглянемо всі рюкзаки, які носять діти в школі:

  1. Каркасні ранці або рюкзаки з ортопедичною спиною (з м'якими подушками);
  2. Каркасні ранці, рюкзаки без ортопедичної спини (жорстка спина);
  3. Напівкаркасні рюкзаки з ущільненими подушками, але без жорсткого каркаса;
  4. Портфелі;
  5. М'які з анатомічними спинами;
  6. Спортивні;
  7. Мішкоподібні або «без спини»;
  8. Міські з ущільненими спинами;
  9. Модні жіночі моделі (як правило, невеликих розмірів).

Каркасні ранці або рюкзаки з ортопедичною спиною (з м'якими подушками)

Саме перші 4 види рюкзаків для школи більше підходять для 1-х класів. Фахівці і лікарі-ортопеди рекомендують каркасні ранці з ортопедичною спиною, хоча останні пару років для першокласників стали користуватися популярністю напівкаркасні моделі, без жорсткої спини. Вони легші, ергономічні та стильні. Найменш популярні з них ранці з жорсткою спиною, але без подушок, а також портфелі. Портфелі «канули в лету» і практично не представлені на ринку з огляду на те, що вони менш зручні для спини дитини і, прямо скажемо, сьогодні не модні.

 Рюкзаки ортопедические

М'які з анатомічними спинками

М'які рюкзаки з анатомічними спинками більше підійдуть для середньої школи або старшої школи. Хоча іноді їх купують і для рослих першокласників. Їх особливість в тому, що при наявності зручною спини, як правило, з вентильованими подушками, вони володіють великою кількістю відділень і прекрасно підходять і для навчання і для поїздок. Яскраві і привабливі дизайни, міцні тканини добре захищають і навчальні матеріали, і особисті речі. Тому часто їх купують не тільки школярі, а й їхні батьки для себе :)

Спортивні рюкзаки

Спортивні зовні схожі на попередні, але відрізняються спрощеними дизайнами, часто вони однотонні з яскравою обробкою і одним великим відділенням. Адже для спорту немає потреби у великій кількості кишень і відділень.

Мішкоподібні або «без спини»

Мішкоподібні прийшли до нас з американського ринку, від відомих брендів Eastpak, JanSport. Вони сподобаються тим, кому подобається легкість і простота. Такі рюкзаки не мають «спини», тобто вона в них, звичайно, є, але без ущільнення - просто один шар тканини. Звичайно і такі моделі можна зустріти на школярах старшої школи, але це рідкість. Оскільки їх простота не зручна для великої кількості невеликих речей і для носіння важких підручників. Зате дуже зручно в подорожах, особливо коли не знаєш - знадобитися рюкзак чи ні, його можна просто кинути в чемодан, на всякий випадок. Такі моделі є майже в кожній відомої торгової марки. В Україні є і свої виробники подібних моделей, наприклад, ТМ Bagland.

Міські з ущільненими спинками

Міські рюкзаки з ущільненими спинкамиЦе дорослий варіант м'яких рюкзаків з анатомічними спинами. Вони більші, з великою кількістю відділень і «наворотів». Сюди можна віднести частину колекції таких марок як Dakine, Victorinox, Enrico Benetti, XD-design. У таких рюкзаках, вже як обов'язковий атрибут - відділення для ноутбука. Кількість кишень - велике. І, треба, сказати, що часто, вони важче інших саме через своїх «наворотів». Такі моделі часто дорожче 1500, середня їх ціна від 1500 до 3000 грн, тому в школі їх можна зустріти тільки у «просунутих» старшокласників і дітей заможних батьків.

Модні жіночі моделі

Модні жіночі моделі ми виділили в окрему категорію, оскільки бути модницями у більшості дівчаток просто «в крові» і неважливо, що не поміщається «підручник з англійської», альбом і просто папка А4 формату, юна модниця, нехай не кожен день, але хоча б іноді прийде з ним в школу. Але треба розуміти, що Модний рюкзак, може бути другим, і перший - основний для школи - обов'язково повинен бути, якщо дівчина вчиться, а не просто «іноді відвідує школу».

Які торгові марки пропонують постачальники рюкзаків?

Найпопулярніша модель

Напевно, найпопулярнішою торговою маркою на сьогодні в Україні, яку знають всі школярі і їх батьки можна назвати Kite (країна реєстрації - Німеччина, торгова марка належить німецькій компанії Axent gruppe). Торгова марка на ринку України з 2008 року зарекомендувала себе як номер один в масовому сегменті за дуже прийнятними цінами. Різноманітність дизайнів і видів рюкзаків - найчисленніше - понад 300 моделей і дизайнів випускається щорічно. За цей час мільйони школярів і їх батьків оцінили дизайни, зручність і якість рюкзаків Kite. Виробник дає гарантію на свої вироби 1 рік. Тобто рік як мінімум нічого з рюкзаком не станеться, а практика показує, що рюкзак Kite швидше набридне, ніж порветься. Іноді чуємо від мам - «невбиваємий рюкзак». Компанія є офіційним ліцензіатом багатьох всесвітньо відомих ліцензій і повноправно використовує дизайни для свого бренду таких ліцензій як Transformers, Hot Wheel, Hello Kitty, футбольних клубів Barcelona FC і Juventus FC.

 Рюкзаки Кайт

Друге місце

На друге місце ми б поставили 2 торгові марки Yes та 1 Вересня. Це марки, що належать одному виробнику TOP Stationary, зареєстровані у Великобританії. Широкий асортимент, з найрізноманітнішими дизайнами на будь-який смак ось уже з 2003 року мають своїх прихильників в Україні. З 2011 року компанія є офіційним ліцензіатом найвідоміших мультиплікаційних компаній «Disney», «Mattel», «Rainbow». Незвичайні моделі і дизайни, щорічне оновлення колекцій сприяють тому, що до даних торговим маркам їх любителі повертаються знову і знову, починаючи користуватися ТМ «1вересня» і продовжуючи носити ТМ YES в більш дорослому віці.

Середній та економ-сегмент

В економ і середньому сегменті присутні торгові марки Cool for School, Winner-stile, Gopack, Smart, Bagland. Їх купують досить багато завдяки їх цінами і часто хорошим дизайнам. В основному, в цих торгових марках представлені моделі з більш простими дизайнами, фурнітурою і обробкою. При цьому ми не можемо твердо рекомендувати якість, оскільки самі виробники не надають додаткових гарантій крім тих, які передбачені згідно із законом - 30 днів з початку сезону.

Присутні на українському ринку шкільних рюкзаків також і нішеві торгові марки, які представлені давно, але в дуже маленькому асортименті і кількостях. Основна причина цього - більш важку вагу і висока ціна (2000-3000 грн) в порівнянні з аналогами, тому в Україні вони не отримали належного поширення. Це торгові марки Herlitz, Step by Step, Hama.

Delune, Belmil, Upxel

Останні 2 роки на ринку з'явилися торгові марки Delune, Belmil, Upxel. Кожна марка заслуговує на увагу, оскільки має свої особливості. По парі слів про кожну.

Delune

Delune просто заворожила своїми яскравими італійськими дизайнами з опуклими (3d) картинками. Не дивлячись на ціну - від 1500 грн батьки не могли відмовити дітям, коли ті вибирали рюкзачок з котом або совою на зображенні, і милим ведмедем, який йшов у вигляді брелока до кожного рюкзаку для дівчаток і годинниками в подарунок до рюкзачків для хлопчиків.

Belmil

Belmil рюкзаки виробництва Сербії дивують своїм витонченим і вишуканим дизайном і, мабуть, самим низькою вагою серед каркасних рюкзаків (близько 750 г). При цьому, рюкзак Belmil - досить дороге задоволення, їх ціна від 1500 до 2500 грн.

Upixel

Upixel – китайська торгова марка, набирає популярність за рахунок свого «ноу-хау» - можливості викласти будь-який малюнок за допомогою мозаїки прямо на лицьовій стороні рюкзака і міняти його хоч кожен день! У комплекті до кожного такого рюкзаку йдуть пікселі (детальки мозаїки). І хоча, якщо говорити про зручність, красу і надійності - тут більше питань, ніж відповідей, якщо розглядати ці вироби з позиції рюкзака для школи. При цьому незвичність і унікальність цієї торгової марки набирає обертів. Ми б рекомендували такий рюкзак мати в якості другого, додаткового, а не основного для школяра середніх класів.

Які моделі рюкзаків найпопулярніші і модні на ринку України для першокласників?

Що ж стосується самих популярних, то пройдемося по моделях для першокласників.

На першому місці стоїть 501 модель торгової марки Kite (Німеччина). Так, звана «коробочка», мабуть, відома практично всім батькам, які зіткнулися з вибором ранця, і ось вже понад 10 років підтверджують свою надійність українським покупцям.

Аналог цієї ж моделі є і у інших виробників - в ТМ “1 вересня” и Yes вона називається “H12”.

Більш «сучасними» і стильними можна назвати моделі під сленговою назвою «черепашка». В ТМ Kite це - 531 модель, у Yes – H-25.

Якщо говорити про високе і преміум ціновому сегменті, то тут можна виділити модель Midi торгової марки Herlitz і не так давно з'явилися на ринку рюкзаки сербської торгової марки BelMill – модель Mini fit.

Що таке ортопедичний рюкзак і чи варто їм «заморочуватися»?

 Рюкзаки разновидности

Для початку, нумо розберімося які «спини» у рюкзаків взагалі бувають.

Умовно ми розділили їх на 5 різновидів:

Ортопедичний рюкзак - це рюкзак, у якого є жорсткий каркас, обов'язково присутні ортопедичні подушки з вентиляцією, а також правильні S-образні шлейки, які анатомічно прилягають до вигинів тіла. Це основні елементи, ніж може відрізнятися ортопедичний рюкзак від звичайного, але є і додаткові - іноді присутні нагрудні або поясні ремені, які ще краще фіксують положення рюкзака на спині і правильну поставу, але це необов'язково.

Батьки завжди дбають про здоров'я дитини. І оскільки захворювання сколіозу росте з кожним роком, є привід звертати серйозну увагу на організацію навчального процесу і носіння речей дитиною. Якщо ваш школяр або школярка - самостійні і в школу треба носити речі від 2 до 5 кг - варто купувати такий каркасний шкільний рюкзак або ранець з ортопедичною спиною. На поточний момент тільки 3 торгові марки можуть похвалитися рекомендаціями лікарів ортопедів України - це Kite, Yes і 1 вересня. Є також схожі спинки у рюкзаків таких торгових марок як Delune, Herlitz, Belmil, Cool for School, Tiger, GoPack, Smart, Zibi, але - без рекомендацій.

Сьогодні все більшої популярності набирають, так звані, напівкаркасні рюкзаки. У них спина з ортопедичними подушками, а ось у корпусу жорсткого каркаса немає. За рахунок цього рюкзаки більш легкі (700-900 г), і при цьому комфортні для носіння. Вони також тримають спину, якщо рюкзак повний книг і вони правильно складені, прилягаючи до спини, від більш важких до більш легким. Але якщо такий рюкзак напівпорожній, то спина фіксуватися не буде.

У будь-якому випадку, для перших класів - краще вибирати каркасний ортопедичний або напівкаркасний ранець, і поки спина дитини не зміцніла - не купувати мішкоподібні моделі.

Які ціни на рюкзаки в 2019 році?

Якщо ціна для вас в пріоритеті, то краще купувати рюкзак заздалегідь при розпродажі шкільних колекцій попереднього року. Такі розпродажі починаються, як правило, в грудні і тривають до березня - квітня, перед надходженням нових колекцій. Звичайно, розпродаються залишки, завезені попередніми навесні-влітку за нижчими цінами, але далеко не всі торгові марки роблять знижки. Наприклад, на торговельну марку Delune, Herlitz, Step by Step - розпродажів не буває.

Якщо ви хочете рюкзак з нової колекції, то це як в одязі - добре доглянути його на початку надходження, коли вибір найбільший (травень-червень)! Купувати чи відразу - вирішуйте самі, але до 1 вересня в системному роздробі, де товар оригінальний і сертифікований, розпродажів не буває. А ось акції на початку літа, щоб залучити покупців на початку сезону і розвантажити магазини від черг в серпні - як правило, є. Відповідно, можна додатково отримати подарунок або сертифікат або ін. При покупці на початку сезону.

Давайте умовно розділимо всі існуючі на ринку рюкзаки на 5 сегментів і подивимося що виходить. В "економ" сегменті можна купити вироби за ціною 300-400 горн, як правило, це рюкзаки низької якості, без торгової марки (Nongame). Щодо недорогих моделей ( «середній мінус» сегмент) можна купити від 400 до 800 горн, і тут вже можна починати говорити про якість, але не у всіх марках. Середній ціновий сегмент - моделі ранців і рюкзаків від 900 до 1500 горн. У цій ціновій категорії, як правило, якісні рюкзаки, вже з гарантіями від виробників, і, звичайно, це найбільш продаваний і ємний сегмент, де представлено різноманітність торгових марок і брендів. Належать до високого цінового сегменту рюкзаки за цінами від 1500 до 2000 горн і "преміум" сегмент - від 2000 до 3500 грн.

Ось як це виглядає в 2019 році в нових колекціях, що продаються в Україні торгові марки рюкзаків:

  • 300-399 грн. - NoName, розпродажні колекції минулих років;
  • 400-799 грн. - GoPack, Smart, Derby, Winner Stile, Bagland;
  • 800-1499 грн. - Kite, Yes, 1 вересня, Cool for School, Safari, Tiger Enrico Benetti;
  • 1500-1999 грн. - Delune, Herlitz, Belmil, Tiger, Dakine, Enrico Benetti;
  • 2000-3500 грн. - Herlitz, Step by Step, Hama Dakine XD Design (Bobby).

Чи потрібен сьогодні рюкзак в новій школі?

З даного питання безліч дискусій. Але навіть, якщо підручники носити в школу не треба, тобто ще зошити, альбоми, фарби, пензлики, олівці, вироби, бутерброди, нарешті, не в пакеті же все це носити. Хоча, на жаль, навіть в Україні, бувають і такі випадки, оскільки не всі можуть собі дозволити купити рюкзак.

Які гарантії надають виробники рюкзаків?

Відповідно до Закону України рюкзак повинен мати гарантію мінімум 30 днів, тому всі постачальники і виробники зобов'язані цей термін дотримуватися.

Такі торгові марки як Kite, Yes, 1 вересня, Dakine Belmil, Bagland, Enrico Benetti надають гарантії від 1 до 2-х років. Найбільш тривалі, причому міжнародні гарантії надають такі торгові марки як Victorinox (Швейцарія) і Lojel (Японія) - по 10 років. Наявність гарантії від виробника - ще один плюс на користь вибору торгової марки.

Різноманітність дизайнів шкільних рюкзаків в Україні.

 Разнообразные дизайны рюкзаков

Якщо батьки вибирають якість і ціну, то діти вибирають за зовнішнім виглядом і зображенні. Саме дизайн виробу впливає на вибір школярки або школяра.

Наприклад, першокласник чітко переконаний, що в школу з рюкзаком, на якому зображені герої з щенячого патруля або з улюбленим в дитинстві Макквін (Cars) він не піде. А ось з героєм Бамблбі (Bumblebee Transformers) або із зображенням машинки або треку Hot Wheels - в самий раз! Старші хлопці, особливо любителі футболу, вважають за краще зображення з символікою клубів, як, наприклад, FC Barcelona.

Те ж саме стосується і юних модниць - останні 2 роки найпопулярнішими є рюкзаки з зображеннями MyLittlePony, Me to you та Hello Kitty, а для школярок старших класів – з серіалу #Школа, або Prima Maria. Цього року виробники нам обіцяють також зображення з улюбленцями з групи Время и Стекло під назвою Vislovo.

Ну і трендом останніх років є більш суворі, якщо можна так назвати, класичні моделі, стильні, але без яскравих малюнків рюкзаки, які подобаються і батькам і дітям, як наприклад, серія Oxford в ТМ Yes або College line в ТМ Kite.

Світлана Самохіна, на замовлення експерта в товарах для Школи та Офісу з 1992 року групи компаній ВКФ «ВВ» (Торгові мережі «Віват, канцелярія !, Librarium, інтернет-магазин VV.ua, корпоративне обслуговування офісів «ВВ-сервіс»).